Hoe werkt een tunnelval? Een tunnelval voor het vangen van een muis is er in meerdere varianten, maar de werking is gemiddeld als volgt. Muizen vang je ermee via een klapval, nadat de muis eerst in de tunnel van de lokdoos is gelokt. De valklem voorzie je eerst van muizenlokvoer. Vervolgens maak je de klem valklaar door het metalen pinnetje of staafje op scherp te zetten. Plaats de tunnelval langs de favoriete route van de muis, vaak dicht langs de plint of muur. Nadat de muis in de tunnelval van het aas eet en het metalen staafje dichtslaat, is de dode muis hygiënisch te verwijderen door een vaak ingebouwd mechanisme, waarbij meestal géén fysiek contact nodig is. De tunnelvallen zijn simpel in gebruik, herbruikbaar en geschikt voor binnen én buiten.
Tunnelvallen voor muizen zijn dus te gebruiken in en rond huis. Het is een effectief vangmiddel voor deze kleine knaagdieren. Er zijn ook tunnelvallen te koop met een elektronische verklikker, waarbij zelf de keuze kan worden gemaakt om deze verklikker wel of niet in te zetten. Dit type elektronische tunnelval is extra praktisch op bijvoorbeeld een hooizolder, manege of boerderij.
Zit er een muis in de val? Dan geeft een bijgeleverd verklikkertje een rood waarschuwingsschijnsel. Er zijn ook tunnelvallen met twee klapvallen, zodat in een klap (twee klappen) meerdere muizen in de tunnel gevangen kunnen blijven. Deze muizen blijven dan uit zicht omdat ze zich in de tunnel bevinden, waarna de tunnel met een sleutel kan worden geopend en ze hygiënisch, zonder fysiek contact met de dode muis, kunnen worden verwijderd.