Wat u moeten weten om muizen te bestrijden

Wat u moeten weten om muizen te bestrijden

Lees hier alles over het bestrijden en vangen van muizen.

Muizen kunnen een hoop narigheid veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld veel schade aanbrengen door hun geknaag. 

Muizen knagen aan van alles en nog wat. Het kan gebeuren dat ze door het knagen aan draden en kabels zelfs kortsluiting en brand veroorzaken.

En dan de lucht die ze meebrengen. Mannetjesmuizen hebben de gewoonte overal hun geurvlaggen achter te laten om zo hun territorium af te bakenen. Dit levert een verschrikkelijke stank op in huis.
 

Stank is een heel vervelend probleem, maar ook de ziekten die muizen kunnen verspreiden zijn niet mals. Bekend zijn o.a. het Hanta-virus, de ziekte van Weil en het Salmonellavirus. Sommige ziekten ontstaan door bevuiling van het voedsel door de muis.
  

Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel. Een muis kan in een jaar tijd 120 nakomelingen voortbrengen.

Kortom, het is als u last heeft van muizen belangrijk om tijdig tot bestrijden over te gaan. Wij kunnen u daarbij helpen.
 

 

Verschillende soorten muizen

Om de muizen op de juiste wijze te vangen is het noodzakelijk wat meer van de muis af te weten zodat u de meest passende diervriendelijke kooi kunt aanschaffen. Als eerste bespreken we de huismuis. De huismuis, die u hieronder ziet afgebeeld, is een nachtdier. Hij kan tot 9,5 cm groot worden. Ook zijn staart kan die lengte hebben. De huismuis  houdt u met zijn nachtelijke activiteiten uit uw slaap.

 

Huismuis

 

De huismuis is een alleseter. Door zijn vreterij veroorzaakt hij de reeds beschreven narigheid en ziekten. De huismuis, het woord zegt het al, kan u in uw huis tegenkomen achter plinten, in hoeken en ook op het plafond. Daarnaast voelt de huismuis zich in zijn element in 'graanmijten', stallen van boerderijen, pakhuizen en opslagplaatsen van levensmiddelen.

 

Als er een muis in huis is heeft u dit gauw genoeg in de gaten. Heeft u hem nog niet gehoord dan ziet u wel de uitwerpselen (3 tot 8 mm lang en 1 tot 3 mm dik ) die ze overal tamelijk verspreid achterlaten. Zit een huismuis eenmaal in een woning dan kan hij al gauw een plaag voor de hele wijk worden. De huismuis heeft zich verspreid over de hele wereld.


De spitsmuis
is het volgende type muis dat we zullen gaan bekijken. Ook dit is een nachtdier. Hij is vlug en beweeglijk. U kunt hem herkennen aan zijn spitse snuit.

 

Spitsmuis

 

Spitsmuizen zijn grote vervuilers van hun omgeving. Bij kou komen ze naar binnen. Deze muis is drager van ziekten als Leptospiren, een ziekte die op de mens overdraagbaar is. Spitsmuizen zijn kleine muizen met korte pootjes. Er zijn veel verschillende soorten. Alle soorten spitsmuizen zijn overigens beschermde diersoorten. Spitsmuizen voeden zich met insecten. De spitsmuis komt vooral voor in droge graslanden, bosranden en tuinen. De volwassen spitsmuis is 6 tot 9 cm lang.

 

De veldmuis kan een plaag worden voor boeren. Het is namelijk een planteneter. Deze muis bouwt nesten tot wel 60 cm diep.

 

Veldmuis

 

Hij vreet vooral graangewassen, bollen, wortels en aardappelen. De volwassen veldmuis wordt tussen de 9 en 12 cm groot. Zijn uitwerpselen zijn groenachtig van kleur.

 

Tot slot noemen we nog de bosmuis. De bosmuis  is te vinden in bossen en hun aangrenzende tuinen. De bosmuis veroorzaakt narigheid voor tuinder en landbouwer. Hij knaagt aan knoppen van bloemen, noten en gedroogde vruchten. Wanneer het koud en vochtig wordt komen ze de bedrijven binnen op zoek naar voedsel. De bosmuis leeft in groepen. Hij komt in geheel Europa voor. Hij maakt huppelbewegingen en kan ook springen. De bosmuis kan 11 cm worden en heeft een staart met een lengte van 7 tot 11 cm.

 

Het vangen van muizen

Belangrijk: Pas op met het gebruik van gif. Dit raden wij u af. Ten eerste is het werken met gif niet diervriendelijk is. Ook is gebleken dat gif niet altijd werkt/niet effectief is. Sommige muizen zijn namelijk resistent voor het gif. Bovendien leven de muizen nadat ze van het gif gegeten hebben nog enige tijd. Mocht u dus ergens gif hebben gestrooid, dan kan het gebeuren dat de muis op een geheel andere plek sterft. Denkt u dit eens in op uw plafond en u zult begrijpen dat dit enorm zal gaan stinken. Kortom; voor het vangen van een muis kunt het beste gebruik maken van een vangkooi of een klem of ander vangsysteem. Zie de links hieronder voor het aanbod en voor meer informatie. 

 

Klik hier voor ons aanbod aan vangkooien voor muizen.

Klik hier voor ons aanbod in klemmen en vangsystemen voor muizen.